donderdag 6 november 2014

Van sjaaltje naar muts naar ...

... vingerloze wanten.

Ja, soms heb je van die projectjes... Ik bedacht eerst ik maak een sjaaltje. Daarvoor had ik niet genoeg. Toen zou het een muts worden, maar ik had wel een heel ingewikkeld patroon bedacht. En uiteindelijk gewoon een paar lekker warme vingerloze wanten gebreid.

Je wil weten hoe dit begon? Nou, eigenlijk begon het hiermee, mijn haverzak. Op die haverzak had ik mooie applicaties gemaakt met een prachtig gekleurd garen. Maar ja, ik hield best wat over van die bol (katia planet print). En ik ben de laatste tijd nogal bezig om mijn restjes eens weg te werken, voor ik weer eens wat nieuws koop. Niet dat ik me daar nou heel strak aan houd, maar het is wel hoe het begon. Ik wilde dit restje opmaken aan iets leuks. En in eerste instantie wilde ik ook proberen om een kabel te breien. Ik had het nooit eerder gedaan. Al wel de benodigde kabelnaald in huis. En nu dus aan de slag. Zelf wat bedacht. En eerlijk gezegd: het ziet er voor de eerste keer best goed uit, niet?


Maar na een aantal toeren heb ik 'm maar eens gewogen. En ja hoor, niet genoeg voor een sjaaltje. Bolletje bijhalen of me aan mijn concept houden en de boel uit halen en iets nieuws bedenken. Ik heb me aan mijn concept gehouden. Nog steeds met het idee om kabels te breien, begon ik, met wat hulp van mijn broer, aan een babymutsje. Die hulp had ik even nodig om uit te rekenen hoe ik het precies wilde met de kabels. Maar ik had nu bedacht dat ik 4 kabels wilde en in het midden een kabelvlecht. Tjah, dat was voor mij, als beginnend breister, echt iets te ingewikkeld. Ik kwam er niet helemaal uit of ik had het patroon toer voor toer moeten uitschrijven, maar daar had ik geen zin in. Dus ja, wat dan? Ik heb een boekje 'breipatronen van 30 minuten' liggen en daar staat een leuke muts in. Hij zou weleens waar veel kleiner worden, want ik had naald 5 ipv naald 10. Maar toch. Alleen bedacht ik na een paar toeren wat ik daar dan mee wilde. Ja, niets.Hm, dat was niet wat ik wilde. Nu staan in datzelfde boek ook leuke, simpele vingerloze wanten in. Ik dacht dat ik dat wel kon doen. Maar nu liep ik tegen het volgende probleempje aan: ik brei met een naald kleiner, dus dat gaat nooit passen. Eerlijk gezegd kwam ik daar pas achter... tsjah, niet helemaal nagedacht, toen ik de eerste al gebreid had.


Ja, deze passen mij dus èèèècht niet... Ach ja, gewoon opnieuw uithalen en (goed in wiskunde was ik altijd al) gewoon even berekenen hoeveel breder je dan moet hebben en breien maar weer. En dat ging goed. Het resultaat is erg leuk en zeer naar mijn eigen tevredenheid. Vanochtend moest ik even weg op de fiets en ik heb ze gelijk maar ingewijd. Ze zitten heerlijk!2 opmerkingen:

 1. Haha... Ik heb 2 bolletjes liggen waarmee ik ook zo iets wil maken. Maar dan haken. En zoveel patronen zijn daarvoor niet te vinden. Misschien moet ik ook maar gaan breien. En ik zie ook al aankomen dat ik garen over hou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig is het helemaal goed gekomen, haha. Ze zien er heel vrolijk uit!
  En je hebt ondertussen ook nog geleerd kabels te breien.
  Fijn weekend,
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert! Ik vind het heerlijk om jullie reacties te lezen.
Ter info: boven aan mijn blog vind je de privacyverklaring. Als je een reactie achterlaat onder dit blog, ga je ermee akkoord om zichtbaar op mijn blog te staan, tenzij je anoniem reageert.