Volgers

donderdag 1 mei 2014

Moederdag... (patroon zeep-/geurzakje)

Kortgeleden zat ik een aantal oude foto's te bekijken. Tot mijn verrassing zat daar een foto bij van een moederdagcadeautje wat ik toen zelf gemaakt en bedacht had. Uiteraard aan de hand van een leuke steek die ik eerder had gebruikt. Ik was verbaasd dat er een foto van was, want tot een paar jaar terug maakte ik weinig foto's van mijn haaksels. Maar ik vond dit zo leuk, dat ik het patroon heb uitgeschreven en dat wil ik graag met jullie delen. Ik zal jullie eerst de foto laten zien van het eerste maaksel, het zeep-/geurzakje.


Ik heb, nadat ik het patroon had uitgeschreven, het patroon zelf nog opnieuw gehaakt. Dat was alleen niet passend voor het zeepje wat ik nu had. Dus ook een kleinere versie bedacht en gemaakt. Zie hier de foto's.

Haken in 3 kleuren.

 Zeepje passen.

 Haken is klaar!

 Koortje gedraaid van 2 kleuren.

 Koortje geregen.


 Strikje erin.

 Hm, strikje aan de zijkant? Nee. Strikje aan de voorkant, ja! En het is af!


En dan nu het patroon. Voor beide zakjes heb ik haaknaald 2,5 gebruikt, maar een grotere kan natuurlijk ook. Let wel: het zeepzakje wordt dan wel groter! Ik heb de grotere versie, qua steken, tussen haakjes gezet. Ik zou zeggen: 'Veel plezier met het maken ervan!' Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder vonden het destijds erg leuk. Persoonlijke cadeautjes doen het altijd goed!


Patroon zeepzakje
28-4-2014 © Christine Westerhof

Benodigheden:
Restjes wol/katoen/acryl
Haaknaald (grootte naar eigen keus, ik heb naald 2,5 gebruikt)

Haakinfo: vervang elke eerste vaste voor een losse.

Gebruikte steken:
Lossen (l), halve vasten (hv), vasten (v), stokjes (stk).

Popcorn Patroon:
Toer 1: 3 l, haak 3 stk in de 1e v, maar wacht met de laatste omslag en doorhaling en maak na het laatste stk een omslag en haal de draad door alle lusjes op nld (= 1 popcorn), * 2 l, sla 2 v over, 4 stk in de volgende v, maak een popcorn zoals hierboven beschreven door de 4 stk te haken en daarna de laatste doorhaling door alle stk te maken *, herhaal van * - *, eindig met 2 l en 1 hv in het eerste popcorn.
Toer 2: * 1 v in het popcorn, 2 v in het l-boogje*, herhaal van * - *, eindig met 1 hv in de eerste v.
Herhaal toeren 1 en 2.

Zeepzakje:
Haak een ketting van 11 (17) lossen.
Toer 1: Haak v langs 1 kant van de ketting – haak in de eerste l 2 v, dan 1 v in elk van de volgende 9 (15) l, haak in de laatste l 4 v. Haak vervolgens 1 v in elk van de 9 (15) l aan de andere kant van de ketting. Haak 2 v in de eerste l (er zitten nu 4 v in deze l). Eindig de toer met een hv in de eerste v. Je hebt nu 26 (38) v op de toer.
Toer 2: Haak 2 v in de eerste v van de vorige toer. Haak 1 v in elk van de volgende 11 (17) v. Haak 2 v in elk van de volgende 2 v. Haak dan weer 1 v in elk van de volgende 11 (17) v. Haak 2 v in de volgende v. Eindig met een hv in de eerste v. Je hebt nu 30 (42) v op de toer.
Toer 3: Haak 1 v in elke v. Eindig met een halve v in de eerste v. Wissel van kleur.
Toer 4: Haak 1 v in elke v. Eindig met een halve v in de eerste v. Wissel van kleur.

Haak verder in popcorn patroon tot de gewenste hoogte. Wissel naar de eerste kleur.

Haak 3 toeren: 1 v in elke v. Eindig met een halve v in de eerste v.
Haak dan 1 toer: 1 v in de eerste v, *haak 2 l, sla 2 v over, haak 1 v in de volgende v*, herhaal *-* tot het eind van de toer. Eindig met 2 l en haak een halve v in de eerste v. Je hebt dan 10 (12) gaatjes.
Laatste toer: ga met hv naar het midden van het eerste 2 l, *haak 1 v in de 2 l, haak 5 stokjes in de volgende 2 l*, herhaal *-* tot eind van de toer. Eindig met een hv in de eerste v.
Hecht alle draadjes af.


Maak een gedraaid koortje en rijg dit door de gaatjes. Maak er een leuk strikje of labeltje aan. Doe je zeepje erin en … klaar!

1 opmerking:

  1. Wat een leuk geurzakje. Ik heb er zelf pas ook één bedacht, maar die kan nog niet op mijn blog. Het is een cadeautje. Als ik het gegeven heb, komt het erop. Bedankt voor het delen van je patroontje.
    Fijen dag!
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen