Volgers

zaterdag 26 oktober 2013

Rokje (1)

Een 'nieuw' project gestart! Nou ja, dat wil zeggen...
Begin dit jaar vroeg een zus van mijn schoonzus aan mij of ik voor haar een rokje wilde haken. Ze had een gehaakt winterrokje, maar wilde daar graag een zomerversie van. Ik wilde het graag doen, alleen voor deze (inmiddels afgelopen) zomer ging me dat niet lukken. En...ik kan niet naaien (of misschien moet ik zeggen 'nog niet', want dat is nog een droom), zodat ze het zelf in elkaar zal moeten zetten. Maar dat was geen probleem, dus nam ik het bewuste rokje mee. En zocht naar wit katoen. Uiteindelijk zelfs dat gehaald. En daar lag het, rokje en katoen gewoon in de kast. Te wachten tot ik er wel tijd voor had...
En die tijd kwam! Eerst een proeflapje, meten, rekenen. Hoeveel steken moet ik opzetten? Kom ik dan uit met het patroon. En jawel, dat paste precies (en zo niet, dan had ik het passend gemaakt...).
Tjah, werken zonder patroon. Alles op zicht. Valt me niet tegen eerlijk gezegd. Ik heb eerst nog geprobeerd om de patronen uit te tekenen. Maar dat wat echt een forse klus. Hm, daar had ik eigenlijk geen zin in. Gewoon op zicht. Ik vond het veel makkelijker werken. Rokje op schoot en haken maar. En dit is het bewuste rokje.

Ze vroeg me ook of ik het voor een zomerrokje niet wat langer kon maken, dwz een band extra haken. Ook dat vond ik geen probleem. Maar ik dacht eerst maar even te beginnen bij het begin. En de eerste band gewoon 'over te haken.' En zie hier het resultaat. Want band 1 is klaar!


't Was ff werk. Maar dan heb je ook wat! Gaandeweg het haken kwam ik, voor mijn werk, in een verzorgingshuis. En wat zag ik daar? Voor dit rokje zijn gewoon oude patronen gebruikt van die authentieke 'omatafelkleden' en dan de buitenste rand. Alleen ja, die patronen kon ik natuurlijk niet vinden... Maar dat gaf niet. Ik was toch al bezig. En haken op zicht beviel me prima. Ik heb 'm geheel rond gehaakt. Wel zo mooi vond ik. Geen genaaide naad. Dat is bij het winterrokje wel zo. Maar nu alleen de 'gehaakte naad'. En nu door met band 2. En dat wordt een andere dan de 2e van het rokje. Ik ben er al mee begonnen. Daar wel een patroon voor gevonden, maar dan wel aangepast, samengesteld, enz... Wordt vervolgd!

2 opmerkingen: