Volgers

maandag 28 oktober 2013

Omslagdoek van bandjesgaren

Ja...het bandjesgaren. Hoeveel daar al niet van gezien is. Sjaals, sjaals en nog eens sjaals. Ik heb ze ook gemaakt. Een stuk of 4.
1 voor mijn moeder,

1 voor mijn schoonmoeder

en dan heb ik er nog 2 zelf. Niet te warm, niet te koud. Perfect geschikt voor de herfst. Van die knuffelsjaals, waar je je lekker in kan wikkelen en het toch niet te warm krijgt.


Maar ik dacht: 'Er moet ook iets anders mee kunnen dan alleen een sjaal.' Ik ging aan de slag. Ik wilde een omslagdoek. Bij de Pipoos had ik gezien dat ze er ook tasjes van gemaakt hadden. Erg leuk (helaas geen foto van gemaakt), maar tassen heb ik genoeg. Dus die omslagdoek. Hoe groot, welke vorm? Denk, denk, denk. Eerst maar een stukje proberen op de breimachine, gewoon een rechte lap. Tsjah, alle garen aan een kant.
Hm, dat wat ook niet wat ik dacht. En dat heeft heel lang op onze slaapkamer gehangen. Daarna heb ik heel wat afgezocht op internet, maar ik kon geen omslagdoek vinden, die gemaakt was van bandjesgaren. Ondertussen hing het lapje daar maar. Geen idee wat ik ermee wilde, maar vooral ook geen tijd om er verder over na te denken. En toen werd er een nieuw idee geboren. Ongeveer 1-1,5 maand geleden. Een omslagdoek, en wel een halfronde. Toen kwam het rekenwerk. Hoe breed? Hoe brei ik 'm? Van onder naar boven? Of van boven naar onder? Of van punt naar punt, zodat ik in het midden uit zou komen? Uiteindelijk werd het dat laatste. Dus rekenen maar. Hoe breed? Even meten... En wat wiskunde erop los laten voor de omtrek van een cirkel. En die dan weer door de helft. Nou ja, het komt dan hierop uit.

Van het 'lapje' dat ik op de breimachine had gebreid, kon ik mooi de steekgrootte meten en wist ik precies hoeveel steken er in 10 cm gingen. En hoeveel toeren ik nodig had. Dat was wel heel makkelijk. Ik had geen idee hoe ik dat anders had moeten doen, maar dat was niet aan de orde. En zo kwam het eerste proeflapje erg goed van pas. Maar dat was nog niet alles. Hoeveel moet ik minderen? Dus nog maar een keer wat wiskunde om een kleinere omtrek te berekenen. En dan 'hoeveel steken is dat minder?' 'Hoeveel toeren is dat minder?' En toen bleek het volgende: elke 3e toer 10 steken minderen. Aan 't breien maar...

Het eerste begin. Daarna groeide het bij elke pen. Hier ben ik net over de helft en heb ik de derde bol net in gebruik genomen.
En dit is het resultaat, uit 3 bollen bandjesgaren! Supertrots op mijn eigen ontwerp! Speciaal mijn zwarte jurk maar aangetrokken om te poseren...;-)

Van het restje dat ik overhad heb ik een mini-sjaaltje gebreid. Zie hier, leuk als accessoire.

En wie deze omslagdoek nu zelf wil maken:
Benodigheden: 3 bollen bandjesgaren, breinaalden nr 6 of 7.
Patroon:
- Zet 130 steken op.
- Minder elke 3e toer 10 steken.
- Minder tot er 20 steken over zijn op de naald.
- Brei nog 1 toer.
- Hecht de 20 steken af.
- Vouw de uiteinden van iedere bol 2x om - het begin, waar een nieuwe bol is aangehecht en het eind - en naai deze met een paar steekjes vast.

Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten